Når børn, unge og voksne (gennem Scratch eller code.org) har forstået at grundlæggende programmering ikke er svært og de med succes har lavet deres egne små programmer i Scratch, er et fint næste trin at bygge og programmere sin egen robot – og se den opføre lige som man har programmeret den til, når den bliver mødt af udfordringer.

Det er ihvertfald et muligt næste trin hvis man benytter Lego Mindstorms til opgaven. Skulle man lave sensorer, strukturelt design, elektronik og programmering fra bunden ville det være en umulig opgave – men her har Lego lavet alt det grundlæggende arbejde, så man kan koncentrere sig om de højere niveauer.

Genkendelsens glæde ved Lego giver selvtillid til at gå igang med opgaven, og det er faktisk realistisk at bygge en rigtig robot, som kan opfatte og reagere på verden på et par timer. Herefter kan der så bruges uendelige antal timer på at udbygge den, ombygge den, omprogrammere den, lege med den, osv.

På billederne har Sebastian 8 år fulgt byggevejledningen og lavet en lille kørende robot med bl.a. afstandssensor. Han har lavet program på pc, som får den til at køre ligeud og dreje – og sat den ind i en løkke. Han har lært at overføre programmet til robotten. Han har derefter givet robotten øjne, og  programmet den til at stoppe, når den opdager en forhindring; snuse som en hund; dreje væk fra forhindingen og køre videre, indtil den igen nærmer sig en forhindring.

Gentager det lige: “En 8 årig dreng har her lavet en robot hund på 2 timer ved at følge en vejledning til de grundlæggende trin og selv tilføje kreativitet tilsidst.” Voksenindsatsen bestod i at oversætte og hjælpe med at finde enkelte manglende brikker.

Den var en stor succesoplevelse at bygge og programmere en robot, så den rent faktisk bliver ved med at forsøge undgå alle de forhindringer man kan stille i vejen for den.

Kunne du tænke dig at prøve noget lign? Kender du nogen som burde prøve?

Var det noget for skolebiblioteket eller fritidshjemmet?

Det tænkte Mrs. Joyce fra Enterprise High School in Redding, California. Hun arbejder på en skole i et område med stor andel fattige familier – så midler måtte komme andetsteds fra – det lykkedes via velgørenhedsorganisationen Donorschoose. Hendes tilgang til opgaven og enkelt argumenterede ansøgning bar frugt 27. februar 2015 – se forløbet her

Strukturen er helt anderledes i Danmark, men eksemplet er med til at vise, at hvor der er vilje, er der en vej.

Der findes et projekt, som hedder FABLab@School, hvor Silkeborg, Vejle og Århus kommuner har etableret et samarbejde om at etablere små FABLabs i kommunens skoler og uddanne lærere i digital fabrikation og andet godt. I samarbejde med det initiativ er der stiftet Coding Pirates, Silkeborg, hvor børn og unge nørder og laver kreative projekter med det samme udstyr i fritiden.

Martin fra Clear Skies er medstifter og formand i Coding Pirates, Silkeborg, og kan hjælpe med af skaffe udstyr eller sætte workshops op med lånt udstyr eller sætte dig i kontakt med en lokal afdeling af Coding Pirates.

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *